Hoe maak jij je examen? Maak je alles op volgorde of begin je bij de teksten waarvan je denkt dat deze makkelijk zijn? Of misschien stort je je juist op de lastige teksten en bewaar je de makkelijke teksten voor het eind? Allemaal mogelijkheden. Wat je het besten kan doen is niet te zeggen. Dit verschilt per persoon.

De een wil graag zo snel mogelijk van alle lastige teksten verlost zijn en de ander wil eerst verzekerd zijn van een aantal punten bij de makkelijker teksten zodat hij wat meer ontspannen aan de moeilijke teksten kan werken. Als mij de vraag word gesteld wat je dus het beste kan doen, dan is dat lastig te beantwoorden.

Er is echter wel iets waar ik je op wil wijzen. Een examen is niet simpelweg een verzameling teksten met wat vragen. Aan de hand van een overzicht van de eisen waaraan het examen moet voldoen worden de teksten zorgvuldig uitgezocht en in een bepaalde volgorde gezet. Hierbij wordt rekening gehouden met de zwaarte van de verschillende teksten en met het aantal vragen dat per tekst gesteld word. Dit moet goed in verhouding zijn. Er mogen niet te veel makkelijker teksten in zitten en het mag zeker geen aaneenschakeling van moeilijke teksten zijn zoals bijvoorbeeld in het VWO examen van 2011, tijdvak 2. Dit was een examen dat zeer naar de zware kant doorboog door het aantal lastige teksten. Het gevolg is dat je snel moe word omdat er een constant beroep op de optimale concentratie gedaan word. 

Een goed examen volgt de spanningsboog van je concentratie. Het begint met een aantal, meestal twee, makkelijker teksten om in te komen. Dan volgt een aantal wat lastiger teksten en rond tekst vier of vijf zit je op een top in de concentratie. Daar zie je dan ook de intensievere teksten. Daarna bouwt dat weer wat af waarna er nog een of twee relatief moeilijker teksten volgen om het examen af te sluiten.

Wat heb je er nu aan om dit te weten?

Als je het examen bekijkt zie je dus dat de teksten op zo’n volgorde geplaatst zijn in het examen dat het jouw concentratiespanne volgt. Als je wat vermoeider begint te raken, dan ben je bij de makkelijker teksten, als je op de top van je concentratie zit krijg je een wat lastiger tekst te maken.

Maak je het examen dus op volgorde zoals dat aangeboden wordt, dan weet je dat dit je kan helpen. Dit neemt niet weg dat je helemaal zelf mag weten of je dit ook daadwerkelijk doet. Je mag de teksten dus ook op eigen inzicht indelen. Maak je de teksten door elkaar, dan moet je wel extra alert zijn dat je de antwoorden bij de juiste nummering invult. Anders heb je aan het eind een vraag over en wordt het een enorme puzzel om uit te gaan zoeken waar je scheef bent gaan noteren.

Ik zou je willen aanraden het examen te volgen, maar als je je beter voelt bij een andere aanpak, dan is dat ook goed. Het is goed om het eens te testen dus als je een proefexamen maakt, kies dan bewust voor een aanpak en kijk of het voor je werkt.