Mondelinge toetsen en presentaties zorgen bij studenten nogal eens voor stress. Niet alleen moet je de inhoud van je verhaal goed beheersen, maar je moet het ook nog eens in een vreemde taal doen. En daarbij heb je nog de onzekere factor van de vragenronde na afloop van je verhaal. Hoe zorg je er nu voor dat jouw presentatie een vlot lopend verhaal blijft en je zelfs als je hapert, dit in het Engels kan doen. Genoeg redenen om een blog te wijden aan de voorbereiding van jouw Engelse presentatie.

Als docent mag ik regelmatig presentaties van studenten bijwonen en beoordelen, zowel op middelbare scholen als in het hoger onderwijs. Wat mij steeds weer opvalt, is dat studenten eigenlijk prima voorbereid zijn maar stuklopen op zenuwen. Dit is de grootste oorzaak van versprekingen en grammaticale goocheltrucs in de presentaties.

Om je te helpen jouw presentatie of mondeling naar een hoger plan te tillen geef ik je zes tips waardoor je met zelfvertrouwen je mondelinge examen of presentatie ingaat.

Tip 1 Be a parrot

Als er iets is waarmee je jouw Engels kunt verbeteren is het wel het napraten van native speakers. En dan het liefst Engelsen die RP (Received Pronunciation) spreken. Je vindt ze vooral bij de BBC.  Door na te praten en daarmee de klanken na te bootsen train je jouw spieren om de klank op een bepaalde manier te maken. De manier van vormen van de klank zit als het ware in je ‘spiergeheugen’. Als je dan later zelf spreekt maak je automatisch die klank omdat je dit al zo vaak zo gedaan hebt. Spiergeheugen….dus papegaaien maar!

Tip 2 get rid of your cheat sheet

Uiteraard bereid je jouw mondeling goed voor. Een gevaar is dat je daardoor te vast zit aan de tekst die je bedacht hebt. Leer het daarom niet letterlijk uit je hoofd. Doe je dat wel, dan kan je in verwarring raken als je uit je verhaal raakt of een zin overslaat. Zorg dus dat je zo vrij mogelijk kunt spreken.

In het beginstadium van je voorbereiding mag je nog wel vastzitten aan je tekst, maar als je het eenmaal kent is het verstandig je verhaal los te laten. Oefen het ook zonder enig spiekbriefje en kijk wat je er zo uit je hoofd van kan vertellen. Hoe zekerder je bent van je verhaal, hoe vrijer je spreekt en hoe minder je vast zit aan het voorgekookte verhaal. Zo kan je ook met onverwachte situaties omgaan. Het is namelijk helemaal niet erg om bijvoorbeeld te zeggen: ‘Oh, I forgot to say that….’. Dat maakt je presentatie echt en levendig.

Tip 3 Keep it simple

Ongetwijfeld komen er in jouw verhaal lastige woorden voor die je moeilijk kunt onthouden. Je mag bijna altijd wel een spiekbriefje meenemen maar daarop mag je dan maar een zeer gering aantal 5 woorden schijven. Zorg dat jouw voorbereiding zo goed is dat je eigenlijk jouw briefje niet nodig hebt. Dit kan je doen door die lastige woorden eens op te zoeken in een Thesaurus (een synoniemenwoordenboek) Grote kans dat er een makkelijker te onthouden synoniem in staat of zelfs een die je al lang in je actieve vocabulaire hebt en dus al gemakkelijk gebruikt. Hierdoor spreek je vrijer en dat komt je presentatie ten goede. Wie weet heb jij wel helemaal geen spiekbriefje meer nodig!

Tip 4 Keep it short

Oh die lange zinnen! Dit is een grote valkuil. Misschien denk je dat het belangrijk is om veel informatie in een zin te geven. Hierdoor krijg je echter onnodig complexe zinnen waarin je onherroepelijk vastloopt. Ik hoor je al denken, ‘ja maar als ik alleen korte zinnen gebruik komt het knullig over.’ Je hebt hier zeker een punt, maar wat je kan doen is wat langere zinnen gebruiken als je zekerder bent en lastige informatie opsplitsen. Als je jouw verhaal een keer uitschrijft dan zie je snel waar je dit kunt aanpassen. Als toehoorder heb ik liever dat ik denk dat het misschien wat simpel gezegd is dan dat ik steeds naar een hakkelend verhaal moet luisteren.

Tip 5 Easy does it!

We hebben de neiging om er een lekker vlot tempo tegenaan te gooien als we zenuwachtig zijn. Dan ben je er gelukkig snel van af. Heel begrijpelijk. Toch is het beter om de rust te bewaren. Realiseer je dat de informatie die jij geeft nieuw is voor de luisteraar. Deze moet ook de kans krijgen te verwerken wat jij zegt. Geef je dus heel veel informatie in heel korte tijd, dan haakt je publiek al snel af. Probeer dus de rust te bewaren en spreek in een rustig tempo. Maar wat is nu een rustig tempo? Op het moment dat jij het gevoel hebt dat het te traag wordt, dan heb je het juiste tempo waarschijnlijk te pakken. Je kunt dit thuis het beste oefenen met je ouders of broers/zussen. Bepaal samen wat een prettig tempo voor jou is en oefen dit een paar keer. Hoe rustiger je spreekt, hoe minder woorden je inslikt. Dat bevordert de verstaanbaarheid aanzienlijk.

Tip 6 English only please!

spreek Engels! Ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat meteen opvalt is als je er Nederlands tussendoor mixt. Dit gebeurt vooral als je het even niet meer weet of bedenkt dat je iets overgeslagen hebt van je verhaal. Kreten als:  ‘eeeh ja’, ‘nee wacht’, ‘Oh ja’ en zelfs een hele zin als: ‘nee ik vergeet iets’ zijn niet denkbeeldig. Dit telt helaas zwaar in de beoordeling. Zorg dus dat je voor het geval dat je hapert een goed Engels alternatief hebt. Het doel is om jezelf wat tijd te geven om weer in je verhaal te komen. Je kunt dus iets zeggen als: ‘So,…’, ‘Just a sec..’, ‘Oh, I forgot something..’ of ‘Anyway….’ Als je dit soort uitdrukkingen paraat hebt hou je het Engels en dat is juist een pre.