Ben je heel druk maar bereik je minder dan je wilde? Dan ben jij misschien druk met zaken die geen prioriteit hebben. Uitstellen is een van onze ‘kernkwaliteiten’ als we taken moeten aanpakken waar we tegenop zien. Al eerder besteedde ik aandacht in een blog aan uitstelgedrag maar nu het examen eraan zit te komen en er dus in hoog tempo planningen gevolgd en takenlijstjes afgevinkt moeten worden is het geen overbodige luxe nog eens te kijken naar wat je kan doen om zo efficiënt mogelijk te studeren.

Doe zaken die de moeite waard zijn.

Als we zaken uitstellen komt dat vaak doordat we er tegenop zien het te gaan doen. We draaien net zo lang tot we er niet meer onderuit kunnen en gaan dan met gepaste tegenzin aan de slag…..om te merken dat het allemaal lang zo erg niet was als we de taak klaar hebben.

Veel tijd gaat verloren aan zaken die je doet om het uitstellen te vergoelijken. Dingen die ook belangrijk zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat jouw kamer opgeruimd is of dat je je ouders helpt door (ongevraagd) de hond voor een lekker lange wandeling te nemen. Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat dit heel belangrijk is, maar of het je op dat moment helpt? En is de voldoening niet veel groter als je die wandeling maakt nadat je geleerd hebt?

treefrog-765123_1280Brian Tracy zegt ‘Eat that Frog’ waarmee hij aangeeft dat als je eerst die nare dikke kikker ‘opeet’ de rest van de taken niet zo vreselijk meer lijken en je dag een stuk soepeler verloopt dan als je het eten van de kikker uitstelt tot het laatste moment. Pak jezelf dus bij de oren en start je dag met de lastigste taak. Beloon jezelf daarna met een goede pauze. Je merkt dat jouw eigenwaarde groter wordt als je aanpakt in plaats van uitstelt. Je zet stappen vooruit en versterkt je vermogen zaken af te ronden. Je hebt je tijd efficiënt gebruikt en dat geeft energie.

‘Uitstelgedrag is vaak het resultaat van een sterke faalangst.

En uitstelgedrag heeft nog nooit zoveel verschillende vormen gehad, zoveel verschillende activiteiten die je allemaal niet helpen om je doelen te bereiken.’ (Nissandeh Neta)

Hieronder volgen zes simpele stappen waarmee je jezelf voor de komende examenmaand programmeert tot een waar studiekanon:

1. Volg je planning

Neem elke avond 5 tot 10 minuten de tijd om op te schrijven wat je de volgende dag moet doen of bereiken. Splits deze taken op in kleinere sub taken zodat het overzichtelijk wordt en zet een rood uitroepteken bij jouw ‘Frog’.  Dit is de taak die je als eerste doet. Hiermee bouw je aan jouw gevoel van bekwaamheid en voltooiing.

2. Stop met plannen en ga over tot Actie

Je zult merken dat geen van de planningen die je maakt perfect is. Dat is ook helemaal niet nodig. Hier stokken de mensen met faalangst vaak. Faalangst komt voort uit perfectionisme en dit leidt tot stagnatie. Wil je het perfect? Dan is het resultaat dat je een heel stuk trager bent of helemaal niet meer tot actie overgaat. Hoe ik dit weet? Tsja, ik ben er zelf zo een! Maar door een wijze les die ik een paar jaar geleden kreeg weet ik dit nu goed te parkeren en sta ik een stuk sneller in de actiemodus. Wat die les was?

Let op, daar komt hij: Perfectionisme? Get Over It! Niets is perfect en dat hoeft ook helemaal niet. Kies voor actie en corrigeer en verbeter je plan op basis van de resultaten. Zodra je begonnen bent merk je dat je niet meer zo tegen het werk opziet.

3. Geef jezelf een realistische! maximum tijd per taak

Begin je aan een taak zonder je voor te nemen het in een bepaalde tijd af te hebben, dan doe je er een stuk langer over dan als je jezelf een realistisch tijdbestek geeft. Je dwingt jezelf hiermee over te gaan tot de essentie. Je houdt je gedachten beter bij het werk omdat je weet dat je beperkt tijd hebt. Ik hoor je al denken: Wat nu als ik toch langer bezig ben en het niet af krijg binnen die tijd? Het geeft niet als je meer tijd nodig hebt. Als je gefocust hebt gewerkt binnen die tijd, dan is dat ook echt het maximaal haalbare geweest dat je hebt kunnen doen in de gestelde tijd. Heel goed juist! Bekijk wat je nog nodig hebt aan tijd en plan het in. Zit er ruimte in je planning, dan kun je het meteen erna doen, anders: stel het uit tot het eind van de dag.

4. Studeer op een rustige plek

Afleiding is de grootste vertrager bij het studeren. Of dat nu gaat om je telefoon (irritante bliepjes), media waar de sociale updates je om de oren vliegen of om vrienden, broers, zussen of andere mensen die je concentratie onderbreken. Als je effectief wilt studeren zoek je een rustige omgeving op. Zeker als je een onderwerpt moet bestuderen dat je minder interessant vindt of waar je minder goed in bent kun je het beste een plek opzoeken waar je niet gestoord wordt. Dus doe jezelf de deur uit en studeer bijvoorbeeld eens een middag in de bibliotheek. Tijdens mijn studie Engels heb ik me voor een heel lastig tentamen grammatica een week in de universiteitsbibliotheek verschanst omdat ik mij in het studentenhuis gewoonweg niet kon zetten tot het leren van dit zeer technische onderwerp. Het gevolg was dat ik dagelijks met een voldaan gevoel naar huis fietste en als beloning het tentamen haalde.

5. Vertel iemand wat jouw doel voor die dag is

Het lijkt misschien wat flauw maar als je iemand vertelt dat je iets gaat doen, dan is het ineens ECHT. Het werkt als een soort verplichting aan jezelf. Vooral omdat er naar gevraagd kan worden hoe het gaat en of je jouw doel bereikt hebt. Je zult merken dat jouw motivatie en effectiviteit als een raket omhoog gaat door simpelweg te communiceren wat je af wilt hebben die dag. Hoe meer mensen weten van jouw plan, hoe meer kans dat je het ook daadwerkelijk voltooit.

6. Erken je successen

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg! Nee! Juist niet! Als jij jouw studiedoelen bereikt mag je jezelf daar ook erkenning voor geven. Sta na iedere taak die je afrondt even stil bij wat je bereikt hebt. Geef jezelf een schouderklopje, rek je uit en zeg tegen jezelf: ‘Goed bezig!’ of ‘Yesssssss, dat is ook weer gedaan!’ Zo geef je jouw brein het signaal de ervaringen te verwerken. Volgende obstakels kunnen zo makkelijker genomen worden doordat je jezelf een positieve impuls geeft. Probeer het maar eens uit en ervaar het verschil.

En nu jij! Wat is jouw super effectieve studietip die je jouw medestudenten niet wilt ontzeggen? Laat jouw tip achter in het commentaarveld hieronder!